Moet ik mijn baby laten vaccineren?

Vaccinaties zijn bedoeld om immuniteit op te bouwen. Dat is een van de mechanismen waarmee ons lichaam zich beschermt tegen de schadelijke werking van microben. U kan die afweer ook opbouwen door contact met de microben zelf, maar bij zeer ernstige infectieziekten laten we de natuur liever niet haar gang gaan. Daarom proberen we door een vaccin de immuniteit op te bouwen voordat de ziekte zelf kan toeslaan.

Inentingen worden aangeraden om verschillende redenen:

  • Zij kunnen het leven van uw kind redden. De krachtigste maatregelen in de geneeskunde zijn de preventieve. Ervoor zorgen dat uw kind een ziekte niet kan oplopen en niet kan sterven aan een complicatie, is dus de belangrijkste reden om te vaccineren. In geval van ziekte beschikt de geneeskunde immers niet steeds over de middelen om een patiënt te doen overleven.
  • Vaccins zijn veilig en effectief. Het risico op ernstige nevenwerking is extreem klein en hoe dan ook veel kleiner dan de kans op ernstige verwikkelingen van de ziektes waartegen zij trachten te beschermen.
  • Vaccinatie zorgt ook voor bescherming van anderen en de volgende generaties.

Bij sommige kinderen wordt het vaccin in het ziekenhuis toegediend, bv. bij bepaalde allergieën, … België houdt een bepaald basisvaccinatieschema aan, dat ook door Kind & Gezin wordt gevolgd, op advies van de Hoge Gezondheidsraad. Deze vaccins zijn kosteloos. Naast deze basis worden sommige extra vaccinaties aanbevolen/aangeboden. Uw kinderarts zal dit met u bespreken. Deze vaccins zijn niet gratis. De mutualiteit komt soms wel tussen voor een deel van kost.