Wanneer heeft mijn kind koorts?

We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur boven de 38°C komt. U kunt de temperatuur op heel wat verschillende manieren meten. De meest betrouwbare methode blijft de thermometer in de poep, zeker bij jonge kinderen. Een strip of een oorthermometer zijn niet altijd even nauwkeurig.

Het is belangrijk te beseffen dat koorts een ziekteteken (symptoom) is en geen ziekte op zich. Koorts is meestal een natuurlijke, op zichzelf onschuldige reactie van het lichaam op een infectie om herstel van weefsel en cellen te bevorderen. Het is dus een teken dat het eigen afweersysteem in actie komt tegen de infectie. Een infectie kan worden veroorzaakt door bacteriën en virussen. In de meeste gevallen wordt koorts veroorzaakt door een virale infectie, zoals een verkoudheid, die in het algemeen vanzelf overgaat. De mate van ‘ziek-zijn’ is belangrijker dan de hoogte van de koorts – ook 40°C op zichzelf is geen reden tot paniek. De duur van de koorts kan variëren. De helft van de kinderen met koorts is na vier dagen koortsvrij.

Belangrijk bij de beoordeling van een kind met koorts is dus inschatten hoe groot het risico is op een ernstige (bacteriële) infectie als oorzaak van de koorts. Dat betekent dat wordt rekening gehouden met de rijpheid van het immuunsysteem, de vaccinatiestatus, de kans op gevaarlijke microben en de aanwezigheid van andere ziektetekenen.