Terug naar overzicht

Symposium vaatheelkunde

MULTIDISCIPLINAIRE AANPAK VAN CHRONISCHE EN COMPLEXE WONDEN TER HOOGTE VAN DE ONDERSTE LEDEMATEN.

Door de vergrijzing en toename van chronische aandoeningen (zoals diabetes en vaatlijden), stijgt het aantal patiënten met een chronische wonde aan de benen of voeten. Complexe of slecht genezende wonden kunnen veel leed veroorzaken en bij laattijdige of slechte behandeling zelfs leiden tot amputatie. Daarom heeft de dienst Chirurgie van het az Glorieux een “Wond Expertise Centrum” opgericht waar de zorg van patiënten met chronische en complexe wonden wordt gecentraliseerd.
Gezien een aandoening van de aders (veneuze insufficiëntie) of de slagaders (vaatvernauwing) frequent een reden is waarom een wonde niet geneest, coördineren de vaatchirurgen samen met gespecialiseerde wondverpleegkundigen de (wond)zorg bij deze patiënten.
Ook andere factoren (oa. ontregelde diabetes, veranderde voetstatiek,…) kunnen een wonde nefast beïnvloeden. Om een wondprobleem in zijn totaliteit aan te pakken – op gebied van behandeling en preventie – is daarom vaak een multidisciplinaire aanpak aangewezen van een gespecialiseerd zorgteam (vaat- en orthopedisch chirurg, endocrinoloog, dermatoloog, wondverpleegkundige, podoloog en schoentechnieker). Hierbij leidt een nauwe samenwerking tussen het zorgteam, de huisarts en thuisverpleegkundigen tot een verdere optimalisatie van de wondzorg in de regio.
Tijdens dit symposium zal het diagnostische en behandeltraject, zoals aangeboden in ons “Wond Expertise Centrum” worden voorgesteld.

Programma

  • 18 u. Ontvangst
  • 18.30 u. Welkomstwoord dr. S . Marcoen (Diensthoofd Chirurgie)
  • 18.40 u. Diabetesvoet- en neuropathische ulcera: Richtlijnen diagnostiek en behandeling dr. G. Mulleners (Chirurg)
  • 19 u. Arteriële en veneuze ulcera thv de onderste ledematen dr. J. Tiek (Chirurg)
  • 19.20 u. Voorstelling “Wond Expertise Centrum”: Casuïstiek T. Desmet (Verpleegkundig Specialist Wondzorg)
  • 19.40 u. Orthopedische chirurgie bij diabetische voet: Het wegwerken van drukpunten dr. P. Van Overmeire (Orthopedisch Chirurg)
  • 20 u. Complexe Dermatologische wonde: Overzicht en behandelingsmogelijkheden Mev r. Heidi Weedaege (Verpleegkundig Specialist, Dermatologie Kortrijk)
  • 20.20 u. Slot- en dankwoord
  • 20.30 u. Walking Dinner

Organiserend comité

dr. Steven Marcoen
dr. Gert Mulleners
dr. Joyce Tiek
dr. Wouter van Riel
dr. Pascal Van Overmeire dr. Veerle Claes
dr. Barbara Sonneville
dr. Katrien Van den Bergh

Locatie

az Glorieux congrescentrum
Glorieuxlaan 55
9600 Ronse