Platvoet

Lijken de voeten van uw kind plat als hij of zij rechtstaat?

Verschijnt er een boog aan de binnenkant van de voet als Uw kind op zijn tenen staat?

Kinderen worden geboren met een soepele platvoet, een aandoening waarbij de boog van het voetgewelf  verkleint of verdwijnt als zij rechtstaan. Ouders en familieleden zijn vaak onnodig ongerust over de abnormale vorm van de voeten van het kind en vrezen voor permanente afwijkingen of gangmoeilijkheden. Bij de meeste kinderen verdwijnt de platvoet spontaan tijdens de groei.

 

Meestal is dit: 

  • Pijnloos
  • Laat alle sportactiviteiten toe
  • Corrigeert zichzelf zonder enige behandeling

Een soepele platvoet heeft een normale musculatuur en een goede gewrichtsbeweeglijkheid. De vorm van de beenderen en lakse ligamenten verhinderen het vormen van een normaal voetgewelf bij steunname. Als het kind groeit en meer stapt zullen de structuren in de voet vanzelf opspannen en een normaal voetgewelf zal ontstaan. Als er tijdens de adolescentie nog een platvoet is kan het kind pijn in de hiel krijgen of in de voetzool of aan de binnenzijde van de knie, in dat geval kan een steunzool nuttig zijn.

BEHANDELING

Als het kind last heeft van pijn of vermoeidheid in de voeten na fysieke activiteiten, kan een steunzool nuttig zijn. Steunzolen bestaan in kunststof of kurk en leder. Het voordeel van een kunststof zool is dat zij beter tegen water en vuil bestand is en afwasbaar is (ideaal voor kinderen die veel sporten of buiten spelen). In zeldzame gevallen kan een soepele platvoet evolueren naar een rigide platvoet. In dat geval is verdere behandeling noodzakelijk.

 

Subspecialismen

Kinderorthopedie

Sommige aandoeningen komen alleen voor bij kinderen en niet bij volwassenen. Kinderen groeien immers en kunnen hierdoor problemen ondervinden aan…

Volledige info