Rotatorcuffletsel

De rotatorcuff is een groep van 4 pezen die onze schouderkop omvatten en die ervoor zorgen dat de arm kan bewogen worden naar boven, naar voor en tegelijkertijd kan gedraaid worden (endo- en exorotatie), vandaar de naam rotatorcuff.

De spieren zijn:

  • Supraspinatus
  • Infraspinatus
  • Teres minor
  • subscapularis

Deze pezen kunnen gemakkelijk gekwetst of ontstoken geraken aangezien dat zij in een  nauwe ruimte bewegen onder het schouderdak (acromion). Wanneer de arm omhoog gehouden wordt, kunnen de pezen soms ingekneld geraken in de subacromiale ruimte tussen het schouderdak en de schouderkop.  Indien dit veelvuldig gebeurt kan dit aanleiding geven tot ontsteking van de pees en vervolgens zelfs tot scheuren van de pees. Dikwijls is een rotatorcuff peesontsteking de eerste fase van de aandoening, die kan evolueren naar een scheur(zijnde volledig of gedeeltelijk), van één van de rotatorcuffpezen. Meestal is de supraspinatuspees de aangetaste pees.

SYMPTOMEN

Rotatorcuffletsels geven pijnklachten in het schoudergewricht en soms ook uitstralend in de bovenarm. De pijn is hoofdzakelijk aanwezig wanneer de arm omhoog gehouden wordt, maar dikwijls ook ’s nachts wanneer het vnl. om ontstekingsklachten gaat. Wanneer de pees uitgebreid beschadigd is, kan er ook een bewegingsbeperking optreden in het schoudergewricht waardoor het bijvoorbeeld moeilijk wordt om de hand naar de mond te brengen om te eten of te drinken. 

DIAGNOSE

Rotatorcuffletsels worden meestal gediagnosticeerd aan de hand van zowel het klinisch onderzoek bij uw orthopedisch chirurg en  het type klachten dat u beschrijft. Als bijkomende onderzoeken worden meestal een röntgenfoto en echografie in eerste fase aangevraagd. Tegenwoordig wordt meestal ook een arthro-CT van de schouder uitgevoerd (scanner van de schouder waarbij er contrastvloeistof in het gewricht wordt ingespoten). Deze arthro-CT is het meest gedetailleerde onderzoek voor evaluatie van de rotatorcuff en om een beeld te krijgen van het ganse schoudergewricht. In sommige gevallen kan een MRI scan nuttig zijn.

BEHANDELING

Indien het gaat om ontsteking van de rotatorcuff zal de behandeling eerst gericht zijn op ontstekingsremming aan de hand van medicatie of soms een spuitje in de schouder. Indien de pees gescheurd is, zal de behandeling afhangen van het type scheur en de leeftijd van de patiënt. Bij oudere patiënten kan het soms voldoende zijn om een infiltratie in het schoudergewricht te geven zodat de pijnklachten verdwijnen en dan hoeft de scheur niet hersteld te worden. Bij jongere, actieve personen dient een rotatorecuff peesscheur in de meeste gevallen heelkundig hersteld te worden.  Dit gebeurt aan de hand van een kijkoperatie van de schouder via een opname in het dagziekenhuis. Na dergelijke ingreep moet een vrij langdurige revalidatie ingepland worden voor actieve mensen; het duurt meestal minstens 2 à 3 maanden vooraleer het schoudergewricht opnieuw quasi normaal gebruikt kan worden.