Ziekte van Osgood-Schlatter

 

Typisch zien we een kind met pijn onder het kniegewricht en soms met zwelling en drukpijn. De pijn verergert bij het sporten of lopen en gaat beter na rusten. Het is een goedaardige, veelvoorkomende en tijdelijke aandoening. De oorzaak is een overbelasting van de Quadricepsspier insertie. Het komt vooral voor bij jonge sportieve kinderen die in hun groeispurt zitten en komt frequenter voor bij jongens. Meestal is slechts één knie betrokken.

We bemerken meestal een zwelling onder de knieschijf die pijnlijk is als men erop duwt. De pijn wordt veroorzaakt door het herhaaldelijk trekken van de patellapees op het bot waar zij vastzit. Door dit herhaaldelijk belasten van deze pees kan de plaats waar zij vasthecht op het bot overbelast geraken en ontstoken, dit geeft de pijn. Als de pees ontstoken is kan zij soms gedeeltelijk van het bot losrukken en hierbij soms kleine stukjes bot meetrekken; dit geeft de harde knobbel die ontstaat bij kinderen die reeds langdurig de aandoening hebben en niet rusten.

BEHANDELING

LUISTER NAAR DE PIJN: RUST zolang het pijn doet, anders kan het erger worden en kan er een beenderige knobbel ontstaan op de knie. De ziekte geneest meestal spontaan na 6 à 18 maanden. Als de pijn weg is kan het kind weer beginnen sporten, maar zodra de klachten weerkomen moet er onmiddellijk gerust worden. Tijdens de pijnlijke fase is een ontstekingsremmer nuttig en soms kan een tijdelijke gipsmobilisatie nodig zijn. Een heelkundige ingreep is NOOIT geïndiceerd. Stretching kan helpen.

 

Subspecialismen

Kinderorthopedie

Sommige aandoeningen komen alleen voor bij kinderen en niet bij volwassenen. Kinderen groeien immers en kunnen hierdoor problemen ondervinden aan…

Volledige info