Relaxatie

Meer en meer hebben we nood aan ontspanning, onthaasting en leven in het hier en nu. Stress en spanning staan centraal in ons dagelijks leven waardoor we vaak onze lichamelijke en emotionele reserves moeten aanspreken. Relaxatietherapie kan daarop een antwoord bieden. Maar wat is relaxatietherapie eigenlijk en voor wie is het geschikt?

Relaxatietherapie is een vorm van behandeling die je aanleert om lichamelijk en mentaal tot rust te komen. Het gaat om verlichting van stress en spanning op het moment van de behandeling; maar je wordt ook aangespoord om te evolueren naar een permanente staat van ontspanning waarbij je niet meer afhankelijk bent van de relaxatietherapeut. De relaxatietherapeut gebruikt diverse oefeningen en technieken om de lichamelijke en emotionele ontspanning te bereiken: ademhalingsoefeningen, lichaamsmassage , visualisatie, lichaamsbeweging, meditatie, muziek….

Relaxatietherapie kan baat hebben bij verschillende lichamelijke problemen zoals hyperventilatie, vermoeidheid, maag-en darmklachten, hartkloppingen…. Maar ook bij mentale problemen zoals angst- of paniekaanvallen, faalangst, posttraumatisch stresssyndroom, agressiebeheersing, slaapproblemen en herstel van een burn-out.