Hemodialyse

Als het bloed onvoldoende gezuiverd wordt, kan de taak van de nieren kunstmatig worden overgenomen door hemodialyse. Dialyse betekent letterlijk: het scheiden van stoffen. Tijdens de hemodialyse wordt uw bloed door een machine buiten het lichaam gezuiverd. Via een naald of een katheter wordt het bloed uit het lichaam door een kunstnier gestuurd. Het toestel zorgt ervoor dat het bloed door een filter wordt gepompt. In de kunstnier worden de nuttige stoffen in het bloed van de afvalstoffen en het overtollig vocht gescheiden. Het bloed stroomt door dunne buisjes. De wanden van deze buisjes bestaan uit een fijn vlies dat gedeeltelijk doorlaatbaar is. Aan de ene kant van het vlies bevindt zich een propere vloeistof (dialysaat), aan de andere kant het te zuiveren bloed.

Bij patiënten die hemodialyse thuis doen zijn de sessies vaak 6 maal per week voor telkens 2.5 uur. Bij hemodialyse in het ziekenhuis zijn de sessies intensiever en vinden deze meestal driemaal per week plaats voor een duur van vier uur.

VZW Glorieux biedt hemodialyse aan in de 4 centra: az Glorieux Ronse, AZ Sint-Elisabeth Zottegem, O.L.V. ziekenhuis Waregem en AZ Oudenaarde.

AZ Glorieux

Telefoon secretariaat: +32 55 23 30 11

Adres: Glorieuxlaan 55, 9600 Ronse

Low Care Waregem

Low Care Zottegem

Low Care Oudenaarde