Nucleaire geneeskundeIsotopen

Op de dienst nucleaire geneeskunde kan een afbeelding worden gemaakt van de werking en functie van verschillende organen in het lichaam. Hier ligt dan ook het grote verschil met de meeste andere medische beeldvormingstechnieken (zoals RX, CT, echo, NMR), welke meestal eerder de fijne anatomische details bestuderen. Een foto op de dienst Nucleaire Geneeskunde noemt men een scan of scintigrafie. Terwijl bij andere bovengenoemde technieken de straling, afkomstig van de camera, dikwijls doorheen de patiënt wordt gestuurd, straalt bij ons het bestudeerde orgaan van de patiënt en detecteert de camera deze straling. Deze camera heeft een open architectuur waardoor men zeker geen angst moet hebben voor claustrofobie.

In het geval van zwangerschap en borstvoeding dient dit wel door de patiënt te worden gemeld, aangezien op dat moment straling best kan vermeden worden of extra maatregelen dienen genomen te worden.

Voor diagnostische onderzoeken gaat het om kleine hoeveelheden radioactieve producten of “tracers” om verschillende processen in het lichaam in beeld te brengen. Het gaat hierbij om zeer kleine en onschadelijke dosissen radioactiviteit, die enerzijds snel vervallen en anderzijds ook snel via natuurlijke weg worden uitgescheiden (meestal urine).
Voor de therapieën worden meestal hogere dosissen gebruikt, afhankelijk van het te bereiken resultaat.

De verschillende soorten onderzoeken en behandelingen kan u terugvinden onderaan de pagina onder de rubriek folders.

Contactgegevens secretariaat

Telefoon secretariaat: +32 55 23 30 83

Openingsuren

weekdagen 8u30 - 16u30

Veel gestelde vragen

  • Is de gebruikte radioactieve stof gevaarlijk?

    Neen. De radioactiviteit ligt in de orde van grootte van de klassieke radiologische onderzoeken, met dit verschil dat door middel van één enkel onderzoek vaak het ganse lichaam zonder bijkomende stralingsbelasting in 30 tot 40 minuten kan onderzocht worden.

  • Hoelang blijft de radioactiviteit in mijn lichaam?

    In de meeste gevallen neemt de radioactiviteit snel af, met een halfwaardetijd van 2 tot 6 uur. In zeldzame gevallen duurt de halveringstijd langer, maar de toegediende activiteit is veel lager.

  • Moet ik vrezen voor bijwerkingen, een allergie?

    Dit komt zeer zelden voor. Er is geen allergie voor jodium bekend in de nucleaire geneeskunde, omdat de hoeveelheid heel  klein is. Er is niets beduidends te vrezen.

  • Ik ben (mogelijk) zwanger: mag het onderzoek plaatsvinden?

    Een isotopenonderzoek mag tijdens de zwangerschap plaatsvinden als het voordeel opweegt tegenover het risico voor de foetus. De verhouding voordeel-nadeel wordt besproken met de geneesheer-specialist. Als er twijfel bestaat over een niet gekende zwangerschap, is het beter een zwangerschapstest uit te voeren en met kennis van zaken een beslissing te nemen. Als het onderzoek niet dringend is (bv. onderzoek van de schildklierziekte), is het steeds beter om de 10-dagenregel toe te passen, namelijk het onderzoek 10 dagen na de volgende ongesteldheid uit te voeren.

  • Ik geef borstvoeding: zijn er voorzorgen die ik moet treffen na het onderzoek?

    In de meeste gevallen mag de borstvoeding voortgezet worden, als de volgende regel wordt nageleefd: borstvoeden net voor de inspuiting en vervolgens 6 uur nadien. Deze periode kan echter variëren afhankelijk van het ingespoten product. Informeer ernaar bij de nucleair geneeskundige.

  • Mag ik na dit onderzoek in verwachting raken?

    Na een diagnostisch nucleair geneeskundig onderzoek wordt er geen interval aanbevolen voor een toekomstige zwangerschap. Bovendien wordt de vruchtbaarheid in geen enkel geval aangetast.

  • Moet ik nuchter zijn voor dit onderzoek, bepaalde geneesmiddelen vermijden?

    Meestal moet de patiënt niet nuchter zijn, behalve voor de meeste onderzoeken van het spijsverteringskanaal. Alle voorbereidende maatregelen staan op de achterzijde van het aanvraagformulier voor nucleaire geneeskunde. Als het niet is aangewezen nuchter te zijn, is het nutteloos om het toch te zijn, want dit kan de hydratatie negatief beïnvloeden. Doorgaans mag het nemen van de gewoonlijke geneesmiddelen voortgezet worden.

  • Mag ik het openbaar vervoer nemen om mij naar het ziekenhuis te begeven?

    Ja. Dit  is geen probleem.

  • Moet ik na het onderzoek bijzondere voorzorgen nemen? Kan ik normale activiteiten uitvoeren, gaan werken?

    Het wordt aangeraden veel water te drinken, want de meeste radiofarmaca worden doorgaans langs de urinewegen verwijderd. Behalve in specifieke (medische) gevallen zijn er geen bijzondere voorzorgen te nemen. De normale activiteiten, met inbegrip van de beroepsactiviteiten kunnen meteen hervat worden, behalve die waaronder de zorg voor kleine kinderen of zwangere vrouwen valt (termijn van 12 uur).

Folders

Bijschildklierscintigrafie

Categorie
Download

Botscintigrafie

Categorie
Download

DaTscan

Categorie
Download

Gastro-oesofagale refluxscan

Categorie
Download

Jodium 131 therapie voor goedaardige schildklier

Categorie
Download

Lymfescintigrafie

Categorie
Download

Maagledigingsscintigrafie

Categorie
Download

Octreotidescintigrafie

Categorie
Download

PET CT-scan van de hersenen met FET

Categorie
Download

PET-CT

Categorie
Download

Renografie

Categorie
Download

Schildklierscintigrafie

Categorie
Download

Sentinel node scintigrafie borst

Categorie
Download

Therapie met Y-90 colloid voor gewrichtsontstekingen

Categorie
Download

Ventilatie perfusiescintigrafie

Categorie
Download

DMSA kind

Categorie
Download