Femorale anteversie

Femorale anteversie is een inwaarts draaien van het femur (dijbeen). Het veroorzaakt een inwaarts draaien van het kind zijn knieën en voeten. Het komt twee maal meer voor bij meisjes en valt vooral op bij peuters die leren stappen. Het kan het gevolg zijn van stijve heupspieren te wijten aan de positie van de foetus in de baarmoeder. Het kan ook familiaal gebonden zijn. Als het kind leert lopen veroorzaakt de anteversie een naar binnen draaien van de voeten. Hierdoor kunnen zij makkelijker over hun eigen voeten struikelen en vallen.

DIAGNOSE

Femorale anteversie wordt vastgesteld tijdens een doktersonderzoek. Bijkomende onderzoeken zoals Röntgenfoto’s en scanners zijn niet nodig.

 

 

 

 

 

 

 

 

BEHANDELING

De anteversie corrigeert meestal spontaan met de leeftijd en rond de leeftijd van 10 jaar stapt het kind meestal normaal. Aangepaste schoenen of steunzolen zijn niet nodig. Vermijden dat het kind in kikvorshouding zit.   Femorale anteversie veroorzaakt GEEN HEUPPROBLEMEN op latere leeftijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subspecialismen

Kinderorthopedie

Sommige aandoeningen komen alleen voor bij kinderen en niet bij volwassenen. Kinderen groeien immers en kunnen hierdoor problemen ondervinden aan…

Volledige info